FAQ

Waarmee kunnen we je helpen?

Ongewenste oproepen of sms'jes?

Stuurt men je dreigberichten of beledigende sms'jes? Bent je het slachtoffer van stalking of pesten via je gsm? Of word je regelmatig opgebeld door een onbekend nummer?

Dien klacht in bij de politie

Indien het om beledigingen, bedreigingen of fraude gaat, raden we je aan een klacht in te dienen bij de politie. De Ombudsdienst zal dan een onderzoek instellen op basis van de vordering van de procureur. De politie zal naar de datum en het tijdstip van deze oproepen en/of sms-jes vragen.

Wens je enkel het nummer te kennen waardoor je lastig gevallen wordt?

Dien dan rechtstreeks klacht in bij de Ombudsdienst voor telecommunicatie.  Alle benodigde informatie vind je hier: http://www.mediateurtelecom.be/nl/klacht-met-betrekking-tot-kwaadwillige-oproepen.html?IDC=53

Bel nooit terug naar onbekende nummers

Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers (bv. met landnummer +176, +88 of +372). Bel deze nummers ook absoluut niet terug. Vaak gaat het om frauduleuze betaalnummers met zeer hoge tarieven, waardoor je factuur enorm kan oplopen.

Commerciële aanbiedingen via de telefoon?

Registreer je telefoon- en gsm-nummer(s) op https://www.bel-me-niet-meer.be/

De bel-me-niet-meer-lijst zorgt ervoor dat je geen ongewenste reclame meer ontvangt via de telefoon. De wet verplicht bedrijven en organisaties, die via telefoon commerciële aanbiedingen doen, deze lijst te gebruiken. Zij halen je telefoonnummer en naam uit hun belbestanden en zullen je niet meer bellen voor hun producten, diensten of speciale promoties.

Anonieme oproepen?

Toets *933# in op je vast telefoontoestel om oproepen van anonieme nummers te blokkeren. Om opnieuw oproepen van geheime/anonieme nummers te aanvaarden, toets je #933# in op je vast telefoontoestel.

Op de meeste smartphones kunt u contactpersonen en bekende of onbekende nummers blokkeren. De richtlijnen hiervoor staan in de handleiding van uw toestel. Helaas kunnen noch wij, noch de Ombudsman Telecom deze nummers voor u blokkeren.