Deze FAQ-pagina is voor klanten die zich vóór 12/07/2023 bij Scarlet hebben geabonneerd. Als je klant bent geworden op of na 12/07/2023, raadpleeg dan deze FAQ.

Tips om je dataverbruik onder controle te houden

Met de meeste gsm's kan je surfen op het internet en gebruik maken van apps zoals Facebook, Twitter of WhatsApp. We willen je graag helpen om je internetverbruik onder controle te houden. Neem even de tijd om deze tips te lezen: zo kan je zorgeloos genieten van mobiel internet op je gsm of tablet.

Pas de instellingen van je gsm of tablet aan

Op sommige mobiele toestellen kan je e-mails & kalenders synchroniseren evenals automatische updates voor je toestel downloaden.

  • Synchronisatie en automatische updates zijn heel handig, maar kunnen wel zorgen voor extra dataverbruik. Daarom raden wij je aan om je instellingen aan te passen, zodat er bijvoorbeeld enkel nog manueel gesynchroniseerd kan worden.
  • Ook e-mailverkeer kan je dataverbruik doen stijgen. Wist je dat je de e-mailinstellingen kan aanpassen, zodat enkel de titel van een nieuw e-mailbericht verschijnt? Daarna bepaal je zelf of je de e-mail volledig wilt downloaden.

Toestellen waarbij de optie wifi-assistentieNieuw venster ingeschakeld is, gebruiken mogelijk het mobiele datanetwerk wanneer de wifiverbinding van slechte kwaliteit is. Schakel deze optie bij voorkeur uit.
Om de instellingen van je gsm of tablet aan te passen, consulteer je best de handleiding van je toestel.

Surf bij voorkeur naar mobiele websites

Veel populaire websites hebben ook een mobiele variant, die veel minder data verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan m.google.com of m.facebook.com.
Als er een mobiele website beschikbaar is, dan zal je toestel je meestal automatisch doorsturen. Als je bijvoorbeeld www.facebook.com intoetst in de internetbrowser van je gsm, dan kom je automatisch terecht op m.facebook.com.

Opgelet met apps die veel data verbruiken

Als je een gsm of tablet koopt, dan krijg je er vaak heel wat apps gratis bij, zoals Google Maps, Facebook of YouTube. Deze apps gebruiken meestal veel data. En ook als je zelf nieuwe apps wilt downloaden, heb je een dataverbinding nodig. We raden je aan om nieuwe apps of updates van apps steeds te downloaden via wifi.

Gebruik van wifi met je gsm of tablet

Met de meeste toestellen kan je ook een verbinding maken met het internet via wifi. Surfen via wifi is goedkoper dan surfen via mobiel internet. Om je persoonlijke gegevens te beschermen, surf je best alleen op wifinetwerken die beveiligd zijn met een wachtwoord. Zet je wifi af wanneer je klaar bent met surfen. Zo spaar je namelijk je batterij.

Ben je vaak in het buitenland?

Op LTE-netwerken (4G) is het mogelijk data te verbruiken in het buitenland terwijl je niet aan het surfen bent, zelfs wanneer data roaming uit staat. Om dit te vermijden:

  • Schakel het gebruik van LTE-netwerken uit op je gsm-toestel wanneer je in het buitenland bent. Consulteer hiervoor de handleiding van je toestel.
  • Pas de instellingen voor de Access Point Name (APN) aan in je gsm-toestel (of beter nog, verwijder de instellingen) indien je geen data wenst te gebruiken wanneer je aan het roamen bent.