Toegankelijkheidsverklaring
Proximus naamloze vennootschap van publiek recht zet zich in om zijn websites en mobiele apps toegankelijk te maken in overeenstemming met de Belgische wet van 5 november 2023 inzake toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties, tot omzetting van Richtlijn (EU) 2019/882 van het Europees parlement en de Raad betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en dienstenNieuw venster.
Deze toegankelijkheidsverklaring is van toepassing op www.scarlet.be.
Nalevingsstatus
Deze website voldoet gedeeltelijk aan de Europese norm EN 301 549Nieuw venster en de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.1 niveau AA, vanwege de non-conformiteiten en uitzonderingen die worden vermeld in de sectie over “Niet-toegankelijke inhoud”.
Toegankelijkheidsfuncties en gebruik
De website scarlet.be heeft verschillende toegankelijkheidsfuncties om een brede groep gebruikers te bereiken, waaronder mensen met een beperking. Die functies verbeteren de bruikbaarheid, flexibiliteit en compatibiliteit met ondersteunende technologie.
Dit zijn de belangrijkste toegankelijkheidsfuncties:
- Toetsenbordnavigatie: Alle belangrijke functies zijn toegankelijk via een toetsenbord.
- Ondersteuning voor schermlezers: De website is compatibel met populaire schermlezers zoals NVDA, JAWS en VoiceOver, en gebruikt semantische HTML en ARIA-rollen.
- Gestructureerde koppen en secties: De inhoud is geordend met semantische koppen en ARIA-attributen voor een betere navigatie.
- Direct naar de inhoud: Boven aan elke pagina staat een link om herhaalde navigatiemenu’s over te slaan.
- Schaalbare lay-out: De tekstgrootte kan worden vergroot via browserinstellingen, zonder dat dit problemen geeft met de opmaak.
- Toegankelijke formulieren: Invoervelden bevatten waar nodig labels en instructies. Beschikbare foutmeldingen worden duidelijk weergegeven.
- Voldoende kleurcontrast: We trachten te voldoen aan de minimale kleurcontrastverhoudingen om de leesbaarheid te garanderen.
- Zichtbare focusindicator: Interactieve elementen hebben een duidelijke indicator voor de toetsenbordfocus, om toetsenbordgebruikers te ondersteunen.
- Taalaanduiding: De taal van elke pagina is correct gedefinieerd in de HTML om schermlezers te helpen bij de uitspraak.
- Mobiele toegankelijkheid: De website is responsief en toegankelijk voor mobiele apparaten en tablets.
- Ondersteuning voor beperkte animatie: Er zijn zo weinig mogelijk animaties en de website respecteert de instellingen van gebruikers die animaties willen beperken.
We zetten ons voortdurend in om deze functies te verbeteren en nieuwe toe te voegen. We raden je aan om ons te contacteren als je moeilijkheden ondervindt met de toegankelijkheid of suggesties hebt.
Niet-toegankelijke inhoud
Ondanks onze inspanningen om de toegankelijkheid te verbeteren, zijn er mogelijk nog enkele knelpunten op scarlet.be. Die blokkeren de toegang tot essentiële diensten niet, maar kunnen de ervaring van bepaalde gebruikers beïnvloeden.
Enkele belangrijke verbeterpunten zijn onder meer:
- Afbeeldingen: Sommige afbeeldingen hebben mogelijk geen beschrijvende alternatieve tekst.
- Koppen en structuur: Niet alle koppen zijn correct gestructureerd voor navigatie met een schermlezer.
- Interactieve elementen: Het doel of de rol van bepaalde componenten is niet altijd duidelijk voor ondersteunende technologieën.
- Formulieren: Sommige velden in formulieren hebben mogelijk geen automatische invulfunctie of geven geen duidelijke foutmeldingen wanneer informatie ontbreekt of onjuist is.
- Kleur en contrast: In sommige gevallen is kleur de enige manier waarop informatie wordt overgebracht, of is er onvoldoende contrast voor een goede leesbaarheid.
- Toetsenbordnavigatie: Sommige elementen zijn niet volledig toegankelijk via een toetsenbord of kunnen de toetsenbordfocus blokkeren.
- Link om over te slaan: Niet alle pagina’s hebben een link om direct door te gaan naar de inhoud.
- Links: Het doel van sommige links is mogelijk niet duidelijk af te leiden uit hun label of context.
- Compatibiliteit met ondersteunende technologie: De naam, rol of status van sommige elementen is mogelijk niet correct weergegeven.
We werken actief aan oplossingen voor deze problemen en geven daarbij voorrang aan de belangrijkste. Er worden geleidelijk aan verbeteringen geïmplementeerd op de hele website, om alle gebruikers een inclusievere ervaring te bieden.
Verbeteringen in de toegankelijkheid
Proximus wil de toegankelijkheid van scarlet.be blijven verbeteren, zodat iedereen de website kan gebruiken zonder barrières, ook mensen met een beperking.
Hoewel er geen specifieke audit is gedaan voor scarlet.be, gebruikt de website van Scarlet dezelfde onderliggende ontwikkelingsbibliotheek en technische componenten als proximus.be. IAAP-gecertificeerde deskundigen voerden in december 2024 een toegankelijkheidsaudit uit voor proximus.be. De vastgestelde problemen werden waar nodig opgelost in de gedeelde codebase. Die verbeteringen dragen dus ook bij tot een betere toegankelijkheid op scarlet.be.
We zijn ons ervan bewust dat er nog een aantal toegankelijkheidsproblemen zijn. Die worden geleidelijk aan aangepakt in het kader van ons proces voor continue verbetering.
Verbeteringen in uitvoering
- Geleidelijke oplossing van minder kritieke en matige problemen op het hele platform.
- Regelmatige toegankelijkheidsaudits worden gepland met experts om de naleving te verzekeren en regressies vroegtijdig te identificeren.
- Integratie van toegankelijkheid in ons kwaliteitscontroleproces, met geautomatiseerde en handmatige testtools tijdens de ontwikkelings- en releasecycli.
- Interne trainingssessies voor UX/UI/Content designers en developers over de beste praktijken op het gebied van toegankelijkheid en WCAG-standaarden.
- Beheer en tracering van toegankelijkheidsproblemen via onze interne ticketing- en monitoringsystemen.
- Samenwerking met toegankelijkheidsexperts om teams te helpen bij de implementatie van oplossingen die aan de voorschriften voldoen en om doorlopend begeleiding te bieden.
Geplande verbeteringen
- 3 juli 2025: Uitgave van IT-updates om belangrijke toegankelijkheidsproblemen aan te pakken, waaronder de header, toasters, overlayers en accordeons.
- Q3 2025: Voortdurende monitoring van de website en stapsgewijze oplossing van eventuele resterende toegankelijkheidsproblemen zodra ze worden geïdentificeerd.
We willen ervoor zorgen dat alle belangrijke functies en inhoud toegankelijk zijn voor alle gebruikers, zonder toegankelijkheidsproblemen, en dat alle nieuw ontwikkelde elementen van bij het begin voldoen aan de toegankelijkheidsnormen.
Conformiteitsmonitoring en -borging
Hoewel er op dit moment nog geen afzonderlijke audit heeft plaatsgevonden voor scarlet.be, worden er verbeteringen doorgevoerd op basis van de conformiteitsmonitoring van gedeelde componenten die zijn gecontroleerd voor proximus.be.
Proximus werkt samen met externe IAAP-gecertificeerde toegankelijkheidsdeskundigen om de toegankelijkheid van zijn websites en mobiele apps te beoordelen en te verbeteren. Tijdens toegankelijkheidsaudits worden zowel handmatige als geautomatiseerde testen gedaan om problemen te detecteren en te prioriteren. Speciale ontwikkelingsteams implementeren de oplossingen in samenwerking met UX/UI/content-ontwerpers.
Opstelling van deze toegankelijkheidsverklaring
Deze verklaring is opgesteld op 10 juni 2025. Ze is gebaseerd op een externe audit door Craftzing op proximus.be, dat hetzelfde onderliggende ontwikkelingsframework heeft als scarlet.be, en op interne beoordelingen van de website scarlet.be. De audit op proximus.be bestond uit een handmatige toegankelijkheidsbeoordeling uitgevoerd door een IAAP-gecertificeerde toegankelijkheidsspecialist, volgens de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM).
Feedback en contactgegevens
Als je problemen ondervindt met de toegankelijkheid, hulp nodig hebt om een actie uit te voeren of vragen of feedback hebt over de toegankelijkheid van scarlet.be, kun je ons als volgt contacteren:
- Online contactformulier
- Telefoonnummer:
- Vanuit België: 02 275 27 27
- Vanuit het buitenland: 1992
We zullen alles in het werk stellen om je een toegankelijk alternatief te bieden en rekening houden met je feedback voor verdere verbeteringen.
Klachtenprocedure
Als je geen snel of gepast antwoord krijgt van ons op je verzoek om een alternatief voor niet-toegankelijke inhoud of een aanpassing van het deel van de website dat je verhindert om toegang te krijgen tot bepaalde inhoud of een bepaalde functie, heb je het recht om een klacht in te dienen bij UNIA, de Belgische overheidsinstelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen verdedigt in België:
UNIA - Interfederaal Gelijkekansencentrum
www.unia.beNieuw venster
Koningsstraat 138
1000 Brussel