Upgrade je barbecue met deze 5 zomerse desserten

De zomer is in het land … en dus ook het barbecueseizoen. Maar wist je dat er méér is dan chips als aperitiefhapje en scampi’s als voorgerecht? Ook zelfgemaakte guacamole of hummus, gevolgd door gegrilde groenten, zijn toppers om de avond goed in te zetten. Zitten je gasten na de maaltijd op hete kolen voor een dessertje? Zet dan vooral je barbecue niet uit, maar probeer een van deze vijf recepten: zoet van de grill!

Pakketjes van seizoensfruit

Laten we beginnen met een fruitpakketje. Snij een mooie selectie seizoensfruit zoals perziken, nectarines, abrikozen of frambozen in stukken en leg ze op een vel aluminiumfolie. Voeg eventueel nog wat ananas of appel toevoegen. Denk aan wat appelsien- of citroensap en muntblaadjes om het geheel op smaak te brengen, vouw de folie dicht en leg ze op het rooster.
Na ongeveer 10 minuten is je ideale dessert klaar … en je hebt meteen je dagelijkse portie fruit binnen! Om het fruit wat te laten afkoelen, kun je trouwens altijd een bolletje vanille-ijs toevoegen. Om voor te smelten, toch?

Eerst vleesbrochettes, dan fruitspiesjes

Eerst vleesbrochettes, dan fruitspiesjes

Mogen brochettes voor jou niet ontbreken op de barbecue? Prikkel je zintuigen nog verder met fruitspiesjes als dessert. Alle combinaties zijn mogelijk – en natuurlijk ook met seizoensfruit. Bovendien is het echt supersimpel. Onze aanrader? Dit receptje met nectarines en exotisch fruit, geserveerd met plattekaas en gemberkoekjes. Tip van de chef: laat het gesneden fruit voor je het aan de spies rijgt eerst even marineren in wat honing en eventueel een vleugje verse tijm. Een echte smaakbom.

Gooi die taart gewoon op de grill

Wil je je vrienden of familie pas écht van hun sokken blazen? Waag je dan aan een heuse taart of flan op de barbecue. Deze appeltaart met een vleugje exotisch Chinees vijfkruidenpoeder bak je al in 30 minuten op een gesloten barbecue van 180°. Of wat dacht je van deze schattige chocoladeflans in individuele potjes? Zo hoeft niemand te ruziën om het laatste stukje … en je flanst ze op iets meer dan een halfuurtje in elkaar. Mag het wat ambitieuzer? Probeer dan deze perzik- en frambozentaart, waarbij je gebruikmaakt van indirect grillen. Zei er iemand ‘topchef’?

Het hoeft niet altijd rood fruit te zijn

Het hoeft niet altijd rood fruit te zijn

Heb je stilaan een overdosis aan rood fruit en steenfruit gegeten? Ook die goeie ouwe peer tover je zo om tot de ster van de barbecue. De variëteit Conference is in juli nog steeds in seizoen en de sappige, knapperige vrucht is gemáákt om te grillen. Snij ze in plakjes, besprenkel met wat citroensap en geef ze een laagje honing zoals de fruitspiesjes. Voilà: grillen maar. Dit receptje met Griekse yoghurt, hazelnoot en een vleugje olijfolie is een hemels lichte afsluiter. Kan peer je niet zo bekoren? Probeer het dan eens met ananas (geserveerd met pistache en passievrucht) of zelfs watermeloen.

Voor de chocoladefans: fondue!

Is fruit alleen niet voldoende voor een zoetekauw zoals jij? Ga dan voor een chocoladefondue. Alles wat je nodig hebt is een vuurvaste schaal, kleine potjes en stukjes gesneden fruit naar keuze om in de gesmolten chocolade te dippen. Simpeler kan niet. Doe de chocolade in de potjes met een klein geutje room en laat ze au bain-marie smelten in de grote schaal. Af en toe roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en klaar! Liever wat specialer? Ga dan voor deze pakjes fruit met gesmolten chocolade.

Gepubliceerd op 01/08/2020