Bewuster leven

Covid-19 liet heel de wereld een paar versnellingen lager schakelen. De impact is enorm, maar hopelijk leert deze crisis ons bovenal een wijze les. We zijn allemaal trager gaan leven, met meer aandacht voor wat écht belangrijk is en met meer zorg voor elkaar. Scarlet hoopt samen met jou dat deze positieve veranderingen blijven. We willen daar graag ons steentje aan bijdragen met deze blog. Want bewuster leven begint hier.

De situatie is bijzonder. Een restaurantje met vrienden, een familiebezoek op zondag, een voetbalmatch, gezellig shoppen in de stad of een doodgewone knipbeurt bij de kapper. We missen het allemaal zo hard. Anderzijds worden we niet meer geconfronteerd met het dagelijkse fileleed, overvolle trams en bussen van en naar het werk, de dagelijkse rush naar de supermarkt of de talrijke avondactiviteiten van het hele gezin. We werden uitgedaagd om terug te keren naar de essentie. Om dingen die anders zo evident zijn, anders te herbekijken. Om er op een nieuwe manier mee om te gaan. Duurzamer. Bewuster.

Tegelijk zijn we afgesneden van al wat voor ons essentieel is. Samenkomen met vrienden en familie, lachen met collega’s, een hand op de schouder van iemand die het nodig heeft. Fysiek contact is noodzakelijk voor ons welzijn. Het is onze manier om betekenis, zorg, liefde en gemeenschap te delen. In tijden zoals deze beseffen we meer dan ooit wat écht telt.

Kleine en grote veranderingen

De crisis brengt ook positieve dingen met zich mee. We zagen een ongeziene opstoot van creativiteit in woonkamers en tuinen. Kinderen worden op een originele manier onderwezen, tablets en smartphones worden ingezet om nog intenser contact te maken met familie en vrienden. We zijn massaal beginnen wandelen en fietsen en de beroemde Coronapéro is voor veel mensen ondertussen een vaste afspraak.

Er ontstond ook heel wat solidariteit. Van buren die spontaan voor elkaar naar de supermarkt gaan, over crisisvrijwilligers in ziekenhuizen tot spontane acties om de lokale ondernemers te steunen. Er werden laptops verzameld voor thuisonderwijs en we toonden nog nooit zoveel respect voor mensen in de zorg.

Het is duidelijk dat Covid-19 ons leert terugkeren naar de basis. En te begrijpen dat we niet aan 200km/u door het leven kunnen razen. Misschien is het wel tijd voor een zachtere manier van leven. Dat is niet alleen goed voor ons, maar vooral ook voor onze planeet.

Met deze blog willen we graag bijdragen aan een nieuwe manier van leven, omdat het echt anders kan. Eenvoudiger, duurzamer en zelfs goedkoper. Verwacht je aan een hoop inspiratie en tips die je bewustzijn aanscherpen. Je krijgt wekelijks artikels over gezond (uit) eten voor weinig centen, betaalbaar reizen, slimme zelfzorg en digitale technologie. En er is ook oog voor interessante culturele en sportieve evenementen, tentoonstellingen en fijne dagtrips.

Deze essentiële verzameling artikels laat je bewuster consumeren én leven.

Veel leesplezier!

Gepubliceerd op 05/05/2020