Elke druppel telt: 10 tips tegen waterverspilling

Water is een zeer kostbare grondstof. Eentje die we elke dag nodig hebben, of we nu een bad nemen, de afwas doen, eten bereiden, … Hoe kunnen we er dan slim gebruik van maken zonder ook maar een druppel te verkwisten? Deze tips zijn alvast een bron van inspiratie!

1. Douche vs. bad: 1-0

Een bad nemen is de perfecte manier om te relaxen én je lichaam te verzorgen. Maar als je kijkt naar het waterverbuik op je factuur geef je waarschijnlijk al snel de voorkeur aan een douche … Je bespaart zo een goeie 100 liter water. Ben je daarmee niet voldoende ontspannen? Vlij je op je zetel met een goed boek. Minstens even relax!

2. Sneller warm: isoleer je leidingen

Heb je het gevoel dat het eeuwen duurt voor het water uit de kraan opwarmt? Die verloren tijd (en je waterverbruik) verminder je makkelijk door je leidingen te isoleren. Zo kun je bijna zeggen dat je het warm water hebt uitgevonden.

3. Laat de kraan niet voor niets lopen!

Je wast elke dag meermaals je handen en poetst je tanden twee keer per dag. Bravo voor die perfecte hygiëne, maar ook op die momenten kun je letten op je waterverbruik. Laat je soms de kraan lopen omdat je denkt dat eventjes geen kwaad kan? Ai ai, vergissing. Stop met water te verbruiken dat je niet nodig hebt en je bespaart per keer (!) al snel 5 tot 8 liter op je factuur.

4. Kies voor slimme apparatuur

4. Kies voor slimme apparatuur

Onze volgende tip gaat je helpen om het verbruik van je kranen makkelijk te reduceren door een waterbesparende beluchter op de opening te plaatsen. Die mengt water en lucht en verlaagt je waterverbuik, met behoud van een normale stroming. Hetzelfde apparaat bestaat ook voor je douchekop.

5. Trek door in ecomodus

De nieuwe norm: toiletten die zijn uitgerust met een kleine en grote knop om door te trekken. Met de eerste optie verbruik je de helft minder water. Heb je niet zo’n toilet of kun je er geen installeren? Schakel dan over op optie B: plaats een volle fles water in het reservoir en je bespaart 1,5 liter water telkens als je doortrekt. Nu ja, je kunt je natuurlijk ook afvragen of het écht nodig is om altijd door te trekken na een ‘kleine boodschap’. Maar dat laten we aan jou over!

6. Repareer lekken zo snel mogelijk

Waterlekken kunnen tot wel 20% van je huishoudelijk verbruik uitmaken. Volgens de laatste cijfers zou een druppende kraan een verlies van € 200 per jaar opleveren. Voor de douche is de rekening nog gepeperder: € 1000 per jaar. Repareer een lek dus zodra je het ontdekt. En hou je geld bij voor leuke dingen.

7. Installeer een regenton

7. Installeer een regenton

In België regent het veel. En daar kun je van profiteren. Installeer een regenton of plaats emmers onder je dakgoten en verzamel zo tientallen liters waarmee je je planten of je gazon kunt besproeien, of zelfs je tegels schoonmaken. Een ecologische oplossing.

8. Was je groenten en begiet je planten … met hetzelfde water

Water dat niet (meer) drinkbaar is kun je alsnog gebruiken. Ga je je groenten wassen voor het avondeten? Perfect: vang het gebruikte water op in een bakje en zet het opzij om je planten mee te begieten. Twee vliegen in één klap! Hetzelfde kun je doen met het koude water uit je douche.

9. Laat je huishoudelijke apparaten enkel draaien met een volle lading

Een halfvolle wasmachine of vaatwasser verbruikt evenveel als een volle. Vul je huishoudelijke apparaten dus elke keer wanneer je ze gebruikt 100%. En om echt grondig te besparen, gebruik je de ecofunctie – als je die hebt.

10. Je auto wassen met minder water

10. Je auto wassen met minder water

Zodra het mooi weer, maken veel Belgen gebruik van de tijd om hun auto een grondige poetsbeurt te geven. Een geweldig idee op zich, ware het niet voor die 200 liter water die je gaat gebruiken. Niets zo duurzamer als zelf gewoon aan de slag te gaan met een spons en een emmer! En als je het echt niet zelf wilt doen, ga dan even naar de carwash. Daar hebben efficiënte wasstraten gemiddeld ‘slechts’ 60 liter water nodig om je auto weer te doen blinken.

Gepubliceerd op 29/07/2020