Hoe geniet je maximaal van de zon (en vermijd je een zonneslag)?

Wanneer de zon zich laat zien, profiteren we daar maar al te graag van. Want de zon verlengt de dagen, bezorgt ons een mooi kleurtje, vult onze voorraad vitamine D aan … en laat ons toe mooie momenten te delen in openlucht met de mensen die we graag zien. Maar de zon mag dan nog zo’n goeie vriend zijn, hij kan er niks aan doen dat ie een heethoofd is. Gelukkig bescherm je je lichaam vrij makkelijk tegen al te krachtige stralen – om zo alleen maar van alle voordelen te genieten.

Je lichaam heeft zon nodig

Laten we je meteen even geruststellen. We gaan je niet aanraden om de zon volledig te mijden. Want die heeft je namelijk heel wat te bieden. Zijn grootste kwaliteit? De productie van vitamine D op gang brengen in je lichaam. Een excellente vitamine om de opname van calcium in je lichaam te verbeteren. Goed voor een stel ijzersterke botten.
En da’s niet alles! Want het zonlicht helpt je ook om je biologische klok te regelen. Een goeie dosis ’s ochtends bevordert de aanmaak van het hormoon melatonine ’s avonds. En dat stofje zorgt er dan weer voor dat je beter inslaapt. Kwestie van voldoende uitgerust te zijn om er de volgende dag weer in te vliegen!
Heb je last van huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem? Ook dan kan de zon je helpen. Door je huid – met mate – aan uv-straling bloot te stellen, verminder je ontstekingen.
Kortom: na een grijze, regenachtige winter is er geen betere manier om weer een zonnig humeur te krijgen. En toch: soms schittert deze ster net iets feller dan goed is voor ons. En dat kan z’n goede effecten tenietdoen. Balans is dus alles. Maar hoe vermijd je dat die in het rood komt te staan?

Eer het smeren!

Eer het smeren!

Weinig zin om de hele zomer in lange mouwen rond te lopen? Een woord: zonnecrème. Het is je nummer één-bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon. Je hebt er voor alle huidtypes en je bedekt er maar best elk ‘bloot’ lichaamsdeel mee. Daarmee bedoelen we: je gezicht, hals, nek, schouders, benen en armen, in de meeste gevallen. Ga je voor een bruinsessie op je strandhanddoek? Vergeet dan ook je buik en rug geen laagje te geven.
Smeer minstens elke drie uur opnieuw en zeg ‘bye, bye’ tegen zonnebrand en alle ellende die ermee gepaard gaat. Breng na het zonnen nog een aftersuncrème aan om je huid te kalmeren en herhaal de volgende dag! Nog één goede raad: de temperatuur is geen goede graadmeter voor de sterkte van de zon. Een fris briesje of lichte bewolking maken de uv-straling helaas niet minder agressief.

Blijf ’s middags uit de zon

Net als jij is de zon op sommige momenten actiever dan anders. Hij bereikt zijn hoogtepunt tussen 12 en 15u. Zelfs met zonnecrème is het dan moeilijk om de intensiteit van de stralen de baas te blijven. Op dat moment is zonnebrand bijna gegarandeerd, om nog maar te zwijgen van het risico op een zonnesteek. De middag is daarom het perfecte moment voor een korte pauze in de schaduw. En om af te spreken voor een verfrissend drankje onder een parasol …

Bescherm je ogen

Bescherm je ogen

Brand je van verlangen naar de zon? Mijd dan toch liever oogcontact. Doe je het toch? Dan zie je waarschijnlijk zwarte sterretjes als je knippert. Dit fenomeen kan soms meer dan een minuut duren en betekent dat het hoog tijd is om je ogen te beschermen. Daarom is een zonnebril die uv-stralen filtert sterk aan te raden. Check het etiket van de bril voor de beschermingsfactor, die varieert van 0 tot 4. Een zonnefilter met sterkte 2 of 3 volstaan voor de meeste dagelijkse activiteiten. Trek je de bergen in? Ga dan voor een factor 4. Controleer dus eerst de factor en kijk dáárna pas of de bril wel bij je zomergarderobe past. Is het licht echt te sterk? Dan is een pet of hoed zeker geen overbodige luxe.

Veel drinken

Veel drinken

Maar wel water, natuurlijk! Een goed gehydrateerd lichaam is beter bestand tegen blootstelling aan de zon. Drinken is dus de boodschap. En vergeet niet om een paar ijsblokjes en eventueel wat citroen en munt toe te voegen. Zo hou je lekker het hoofd koel.

Kun je niet wachten om van elke minuut zonneschijn te profiteren? Je bent er nu helemaal klaar voor. En onthoud, zelfs na de zomer laat de zon zich nog geregeld zien. Deze tips komen van pas zodra hij opduikt!

Gepubliceerd op 23/07/2020