5 topactiviteiten met Jacky en Oscar

Als er een voordeel is van de coronacrisis, is het allicht dat ze ons dichter bij de natuur heeft gebracht … en bij onze huisgenoten. Ook (of vooral) diegenen die niet op twee, maar op vier voeten rondtrippelen. Het baasje is altijd thuis, en zo krijgt het konijnenhok een opknapbeurt, wordt de kat ontklit en mag de hond twee uur in plaats van twintig minuten buiten. Feest voor je beest! Maar raakt je inspiratie stilaan uitgeput? Hier zijn vijf topactiviteiten om te doen met je huisdier.

1. Coole kunstjes

Je huisdier een kunstje leren is makkelijker dan je zou denken. Het enige wat je nodig hebt is tijd (kom, die heb je), engelengeduld, een voorraad van zijn of haar favoriete snack, en bij voorkeur ook een clicker. Dat is een apparaatje waarmee je een klikgeluid maakt als je kleine rakker het gewenste gedrag vertoont. Je gebruikt het om ’m goed duidelijk te maken wat ie moet doen om een beloning te verdienen. Begin met iets simpels, bijvoorbeeld je hond leren om een pootje te geven op commando. Heb je dat onder de knie? Dan kun je misschien wel je kat leren skateboarden, je papegaai leren zwaaien, of je kippen leren schommelen.

Prikkelen met puzzels

2. Prikkelen met puzzels

Stel je voor dat je de hele dag binnen moet zitten, zonder dat je iets om handen hebt. Oersaai, toch? Je huisdier denkt er net zo over. Knaagt je konijn aan zijn tralies, valt je kat de gordijnen aan, of zit je hond je de godganse dag op je hielen? Yep: deze dieren vervelen zich rot. Net zoals wij, hebben ze nood aan gezelschap, entertainment en lichaamsbeweging. De oplossing: prikkel je dier met een puzzelspelletje (je vindt er massa’s online), of maak van de maaltijd een schattenjacht door het eten op een minder gebruikelijke plek te verstoppen.

3. Instant ‘Instafame’

Tuurlijk vind jij jouw kat/hond/hamster/vis/leguaan het schattigste en mooiste dier op aarde. Maar heb je het gevoel dat jij niet de enige bent? Misschien heeft jouw huisdier wel what it takes om ‘Instafamous’ te worden. Natuurlijk word je niet zomaar een ster op sociale media: ook je huisdier moet een duidelijke stijl, persoonlijkheid en doelpubliek hebben. Krijg je al spontaan dollartekens in je ogen? Meer nuttige tips vind je hier en hier.

Kartonnen kasteel

4. Kartonnen kasteel

Hoeveel pakjes liet jij de afgelopen tijd aan huis leveren? Geef toe: die stapel karton in je gang wordt steeds groter. Katten zijn sowieso al fan van dozen, dus waarom niet een niveautje hoger mikken? Dat mag je letterlijk nemen: bouw een kasteel voor je fluffy prins of prinses. Compleet met torens, vlaggen, ophaalbrug en … jawel: een hangmat. Zo ben je zelf ook weer een paar uur geëntertaind.

Tip:

een leuke variant voor kleinere viervoeters (hamsters, cavia’s of ratten) is een zelfgebouwd hindernissenparcours. Trouwens ook prima tegen de verveling (zie nummer 2).

Work it out

5. Work it out

Heb je elk park in je omgeving al uitgewandeld met je hond? Drijf dan het tempo wat op en ga samen fietsen, zwemmen of lopen. Dat laatste mag je trouwens ook met een fancy woord ‘canicross’ noemen. Er bestaan zelfs heuse wedstrijden voor. Maak je meteen nog wat indruk op je vrienden wanneer je die medaille in de wacht sleept. Regent het pijpenstelen? Geen excuus: ook binnen kun je gerust samen squatten of pompen.

Bonustip: hou vast aan die goede gewoonten

Ook gemerkt dat je huisdier veel gelukkiger is als jij meer thuis bent – en dus meer aandacht aan hem/haar besteedt? Probeer die goede gewoonte dan vast te houden. Misschien kan je een avondje tooghangen of een work-out in de fitness vervangen door een spelletjesavond of uitstap met je pluizige kameraad?

Gepubliceerd op 05/05/2020