Hou je smartphone in topvorm

De zomer is op z’n hoogtepunt en jij neemt vast je smartphone overal mee naartoe om je avonturen te vereeuwigen. Maar voor het toestel brengt dit wel bepaalde risico’s met zich mee, zoals een zonneslag, verdrinking, een ongelukkige val of zelfs verlies. Hier zijn enkele tips om je smartphone te beschermen zoals het hoort. In de zomer, maar ook erna natuurlijk!

Laat je smartphone niet in de zon liggen

Dat je jezelf goed tegen de zomerzon moet beschermen, weet iedereen intussen wel. Hetzelfde geldt voor je smartphone. Die heeft net als alle elektronische apparaten een hekel aan warmte. Want daarvan kan het toestel oververhit raken, de onderdelen verslijten sneller en de batterij kan gaan zwellen.

Hoe hou je hem dan koel? Zeker niet in de ijskast! Ook grote temperatuurschommelingen houden een (dodelijk) risico in. Probeer je smartphone gewoon in de schaduw te leggen, onder een strandlaken of kledingstuk – of in je tas.

Voorkom dat je smartphone wagenziek wordt

In de zomer is het risico op oververhitting vooral groot in de auto. Want de zonnestralen die zich door het glas boren veroorzaken een serre-effect en bezorgen jouw smartphone misschien wel een zonneslag. Moet je hem gebruiken voor de gps, bevestig hem dan in de buurt van de airco of verluchting van je auto. Heb je hem niet nodig? Bewaar hem dan best in je kofferbak of handschoenkastje. En maak van de gelegenheid gebruik om het landschap te bewonderen.

Anticipeer schokken en vallen met de ideale bescherming

Anticipeer schokken en vallen met de ideale bescherming

Is jouw smartphone een verlengstuk van jezelf? Dan bereid je hem maar beter goed voor op de risico’s van al je avonturen, zoals een val tijdens een (bos)wandeling of fietstocht. Je hebt daarvoor verschillende opties. Een hoesje dat de hele telefoon bedekt. Of eentje enkel voor de achterkant en zijkanten. Een bumper cover met extra bescherming voor de hoeken. Of zelfs een book cover, die dubbelt als kaarthouder.

Heb je de cover hebt gevonden die het best bij je past? Ga dan niet voor half werk: voorzie je scherm dan ook nog van een screenprotector.

Water is je grootste vijand

Water is je grootste vijand

Geen zomer zonder activiteiten in of op het water. En toch moet je te allen tijde vermijden dat je smartphone ermee in contact komt. Hoewel er geen waterdichte tips zijn om verdrinking te voorkomen, kan je smartphone vaak toch nog gered worden, zelfs na een plons. Dit zijn de belangrijkste eerstehulpmaatregelen:

  1. Schakel de telefoon uit en droog hem zo goed mogelijk af.
  2. Verwijder de simkaart, micro SD-kaart en batterij (indien mogelijk).
  3. Zorg dat je telefoon kan uitlekken en leg hem op een droge plaats, liefst ergens met wat luchtcirculatie.
  4. Plaats na twee dagen de batterij en kaarten terug en schakel je smartphone weer in.

Reageert hij niet? Ga dan naar een herstelshop. Lukt het wel? Controleer dan de komende dagen geregeld of alle functies nog werken, zoals je camera, geluid en luidspreker. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem je smartphone best gewoon niet mee de volgende keer dat je naar het zwembad, de zee of zelfs maar naar de badkamer gaat. Of check onze volgende tip.

De ‘waterdichte’ smartphone: de voor de hand liggende oplossing?

Smartphones evolueren en sommige zouden zelfs al waterbestendig zijn. Word je al enthousiast? Pas er toch mee op. Want hoe waterdicht een telefoon is, hangt vaak af van hoe schoon het water is en van de diepte en duur van onderdompeling. Deze nieuwe toevoeging zorgt dus vooral voor extra bescherming, maar net als bij andere telefoons blijft voorzichtigheid geboden.

Laat je smartphone rusten

De zomer is het perfecte seizoen om even offline te gaan. De rest van het jaar wordt hij gretig gebruikt, maar je smartphone heeft ook ontspanning nodig! Laat hem zo veel mogelijk inactief door functies als wifi, Bluetooth, mobiele data, gps en NFC uit te schakelen. En laad hem niet te vaak op. Zo behoudt jouw smartphone al zijn energie voor de momenten waarop je hem echt nodig hebt. Om helemaal goed te zijn, zet je het toestel nu en dan helemaal uit, bij voorkeur ’s nachts. De uitdrukking “een goede nachtrust” bestaat niet voor niks …

Kleed je smartphone uit

We adviseerden je hierboven om je smartphone te beschermen met een cover. Maar bij heel warm weer mag je die tip negeren. Inderdaad, het is dan beter om een laagje van je smartphone te verwijderen om de temperatuur te verlagen.

Een laatste tip voor de chaoten onder ons

Samen met je sleutels en je portemonnee is je smartphone een van de dingen die je normaal standaard checkt voor je ergens vertrekt. Maar vergeten gebeurt sneller dan je denkt ... Gelukkig zijn ook daar trucjes voor. Sommige zijn wel alleen effectief als het apparaat in je buurt is. Denk bijvoorbeeld aan geconnecteerde trackers die je smartphone laten rinkelen, of de Lookout Premium-app die via een computer een alarm laat afgaan.

Is je smartphone echt onvindbaar? Dan zijn er nog de geolocatie-apps voor iPhone en Android, waarmee je je apparaat vanop afstand kunt beveiligen in geval van diefstal. Of ga voor een hip hoesje met een koord.

Dankzij al deze tips is je smartphone altijd paraat wanneer je hem nodig hebt. Gebruik ’m verstandig, let een beetje op en hij gaat vast nog een hele tijd mee!

Gepubliceerd op 20/08/2020