Tien tips om slim te shoppen vanuit uw luie zetel

Op zoek naar een nieuw paar schoenen, tuinmeubelen of een heel literair œuvre zonder uit de deur te gaan? Online shoppen is de ideale manier om op koopjes te jagen. Maar let op, er zijn wel wat valkuilen. Met deze tips herken je ze direct.

Ken je de webwinkel wel?

1. Ken je de webwinkel wel?

Iedereen kent Amazon of bol.com wel. Ook de webwinkels van MediaMarkt of Fnac, de ketens die we zo vaak bezoeken in de echte wereld, zijn bekend. Maar als de naam van een webshop je niets zegt, kan je best wel even checken of de winkel werkelijk bestaat. Zie je een adres, een telefoonnummer of een e-mailadres? Goed. Als je die niet terugvindt, kan je maar beter ergens anders shoppen. Bij twijfel geef je best de voorkeur aan een webwinkel die je vertrouwt. Je kan ook een aanbeveling vragen van iemand die je kent.

2. Vergelijk de prijs op meerdere websites

Net zoals in echte winkels kan het lonen om de prijzen in webshops te vergelijken. Schoenen, de televisie of de puzzel die je zoekt, vind je beslist ook in een andere uithoek van het internet. Gebruik je gezond verstand en kijk of er geen al te duur prijskaartje aan je artikel hangt. Meldingen als ‘nog maar 3 exemplaren beschikbaar’ of ‘beste prijs voor dit product neem je maar beter met een korreltje zout. Check zeker de verzendingskosten, die worden vaak pas helemaal op het einde van de aankoopprocedure vermeld. Vanaf een bepaald bedrag zitten ze doorgaans in de prijs.

3. Check de reputatie van de verkoper en het product

Online kopen is ook gebruik maken van de aanbevelingen en de recensies van anderen. Je vindt makkelijk commentaar over de verkoper en het product, je krijgt snel een realistisch beeld van de kwaliteit en de dienstverlening. Slimme verkopers zetten uiteraard de beste commentaren bovenaan, neem dus wat tijd om door de hele lijst recensies te scrollen. Als je zelf iets koopt en ontvangt, laat je liefst commentaar na voor andere gebruikers. Dat duurt hooguit een paar minuutjes en kan de shoppers na jou echt helpen.

4. Lees de aankoopvoorwaarden

Het risico bestaat altijd dat je niet krijgt wat je besteld hebt. In dat geval stuur je het item best meteen terug, toch? Zeker, als dat kan. Om te vermijden dat die veel te kleine jeans toch in je kleerkast moet verdwijnen, neem je best de aankoopvoorwaarden door. De procedure om terugbetaald te worden en artikels terug te sturen, meestal gratis of aan lage retourkosten, moeten hier uitdrukkelijk vermeld worden. Check ook of het item effectief verzonden is. En als uw product uit de Verenigde Staten komt, kan je flinke importtaksen verwachten.

Check de inhoud van je shopmandje

5. Check de inhoud van je shopmandje

Een vinyl album, een roman, een gezelschapsspel, een paar sneakers… Dat is euh.. Hoeveel? Voor je online afrekent, zie je altijd een volledig overzicht van je bestellingen. Check de inhoud. Let op dat de verkoper je niet automatisch opzadelt met een onnodig accessoire of een verlengde garantietermijn. Dat is illegaal. Een klein foutje is snel gemaakt, check daarom ook alle aantallen. Het zou zonde zijn om twee Monopoly-setjes in je brievenbus terug te vinden.

6. Betaal alleen in de beveiligde zone

Ook zo bezorgd om je bankgegevens? Yep, je blijft best waakzaam. Gelukkig is er een heel eenvoudig middel om te zien of een webwinkel wel een beveiligde connectie heeft. Kijk eens naar je navigatiebalk. Zie je daar een hangslotje? Perfect. Begint het webadres met ‘https’? Prima, dan weet je zeker dat je hier veilig kan betalen.

7. Gebruik veilige online betaaltechnologie

Online shoppen betekent niet meteen dat je je kredietkaart moet tevoorschijn toveren. Je kan hoe langer hoe meer ook gebruik maken van veilige alternatieven zoals PayPal. Dit betaalsysteem laat toe om veilig af te rekenen zonder dat de verkoper jouw bankgegevens te zien krijgt. Er zijn meerdere garanties die het veilig houden: volledige terugbetaling, een beveiligde connectie en een bevestiging van de betaling. Je hoeft er alleen maar een PayPal-account voor aan te maken.

Via de vertrouwde website van je bank kan je natuurlijk ook gewoon betalen met een overschrijving.

8. Sla je kredietkaarten en bankgegevens nooit op

Geef je in de echte wereld zomaar je bankgegevens aan een winkel? Nee toch? Online is dat niet anders. Zowat elke webwinkel vraagt om je betaalkaart (krediet en debet) op te slaan, samen met een paswoord, zodat je de volgende keer sneller kan afrekenen. Ga nooit in op dat aanbod. In geval van fraude komen die paar seconden tijdswinst je duur te staan.

9. Kreeg je een confirmatiemail?

Ziezo! Je betaling is vertrokken. De verkoper stuurt je gewoonlijk een e-mail ter bevestiging op het adres dat je zelf opgaf. Check daar nog een laatste keer of je wel de juiste items en aantallen bestelde. Bewaar de e-mail voor het geval dat de verzending zou mank lopen. Zo kan je ook snel reageren mocht er ergens nog iets misgaan.

10. Check je bankrekening

Laatste voorzorgsmaatregel: check je bankrekening in de dagen na je aankoop of op het moment dat de afrekening van je kredietkaart volgt. Is het bedrag correct? Okido. Als je toch een foutje ziet, kan je maar beter meteen contact opnemen met de verkoper. Die gaat dat écht niet in jouw plaats doen.

Zo, je bent nu helemaal klaar voor een middagje online shoppen. Malafide handelaars hebben aan jou een lastige klant. Tijd om een shoplijstje op te stellen, een strategie te bepalen om koopjes te spotten en vooral te genieten van je nieuwe aankopen.

Gepubliceerd op 26/05/2020