e-Reader: verander je leesgewoontes

Welk soort lezer ben je ? Een reiziger die niet zonder detectiveroman op de trein kan stappen? Een lettervreter, die opkrult in de zetel met een loodzware turf van 800 bladzijden ? Of een boekenliefhebber, die de drang naar literatuur zo moeilijk kan weerstaan dat de aanbouw van zijn 2e bibliotheekvleugel al bij de aannemer zit? Wat voor een lezer je ook bent, er zijn ontelbaar veel voordelen aan e-boeken ofwel digitaal lezen.

1. Ecologisch verantwoord lezen

Een e-boek is goed voor de planeet. Een digitaal toestelletje kan hele bibliotheken vervangen. Daardoor daalt de papierproductie, worden minder bomen omgehakt, komen er minder schadelijke stoffen en bleekmiddelen in de natuur terecht en is er minder transport en energie nodig om de hele papierketen te laten draaien. Wat op zich dan weer zorgt voor minder vervuiling.

Goedkoper lezen

2. Goedkoper lezen

In het algemeen betaal je digitaal tot 30% minder voor je lievelingsroman dan op papier. Beter nog, de meest literaire meesterwerken uit de wereldgeschiedenis zijn vrij van rechten en dus helemaal gratis te downloaden. Er zijn ook opvallend veel budgetreeksen onder de e-boeken. Hoe meer je dus leest, hoe meer je bespaart.

3. Meer plek in huis

Als je weet dat 1 GB ongeveer goed is voor 1000 boeken, dan maken e-readers fysieke bibliotheken hoe langer hoe meer overbodig. Meer plek in je woonkamer dus. Geniet van die prachtig witte Zen muur of koop eindelijk die antieke kast (je andere passie) waar je al zo lang van droomde. Ben je een kotstudent? Dan bieden e-boeken alleen maar voordelen. Echt.

4. Meer lezen, later lezen

De twee grote voordelen van de e-reader, het compacte formaat en het e-ink scherm dat gebruik maakt van omgevingslicht, zorgen voor meer flexibele leesuren. Je leest makkelijk een stukje op de tram of in de tien minuutjes dat je te vroeg bent op je afspraak. Je leest even handig rechtstaand aan de bar als languit liggend in een zonnig grasveld, want je neemt je e-boeken voortaan toch overal met je mee. Dankzij het zachte schermlicht, kan je nog een beetje lezen voor het slapengaan, zonder dat het klassieke blauwe elektrische licht je bioritme helemaal overhoop haalt.

5. Intelligent en praktisch

Jij kiest het lettertype, de lettergrootte, de interlinie en de schermverlichting op de manier die je het meeste bevalt. Een bladwijzer is overbodig, je e-reader weet perfect waar je was opgehouden met lezen in al je boeken. Want geef toe, je leest toch ook een paar exemplaren door elkaar? E-readers hebben daarnaast nog één intelligent voordeel: het ingebouwde woordenboek. Je klikt gewoon het woord aan om de definitie te zien. Nota’s toevoegen? Ook dat is geen probleem. En, last but not least, je e-reader kan ook aangesloten worden op andere elektronische apparaten.

Wist je dat …

… bepaalde boeken alleen maar verkrijgbaar zijn in een elektronische versie? Doe geen moeite om ze op papier te zoeken, ze bestaan gewoon niet. Dat is vooral zo voor educatieve uitgaves, detectiveromans en sciencefiction.

5 goede redenen om van e-boeken te houden!

  1. Ecologische voordelen.
  2. Eenvoudig en intuïtief lezen op een apparaat dat zich aanpast aan je zicht.
  3. Economisch lezen. Tot 30 % goedkoper dan papieren boeken, duizenden boeken gratis.
  4. Meer dan 3 000 boeken in zakformaat.
  5. Veel, enorm veel autonomie.

Gepubliceerd op 05/05/2020