8 DIY-ideetjes voor minder plastic in huis

Dat leuke flesje douchegel op je badrand? Plastic. Dat vrolijke rietje in je aperitief? Plastic. Die stapel potjes voor etensresten… Je raadt het al. Plastic is overal. Ter ere van het wereldwijde initiatief Plastic Free July, geven we 8 tips om thuis de hoeveelheid plastic te verminderen. Plasticvervuiling is een groot probleem, maar daar kunnen we gelukkig samen wel iets aan doen.

Ciao, verpakking!

1. Ciao, verpakking!

De simpelste manier om thuis plastic te vermijden, is om het gewoon niet meer te kopen. Neem je eigen zakjes en potjes mee naar een verpakkingsvrije buurtwinkel of naar de markt. Investeer in herbruikbare stoffen zakjes (of naai ze zelf) en hou ook confituur- en andere glazen potjes bij.

2. Hervul, hervul, hervul

Koop jij flesjeswater of meeneemkoffie? Foei! Een metalen drinkfles of een herbruikbare beker hoef je nooit meer weg te gooien (en is verkrijgbaar in honderden kleuren, maten en soorten). Water uit de kraan is lekker gratis. Meteen weer een paar euro uitgespaard!

3. Kruip in je keuken

Koekjes, spreads, dips… Allemaal verpakt in plastic. Hoog tijd om zelf te experimenteren in je keuken. Geloof ons, een potje hummus maak je in vijf minuutjes. Mag het iets uitdagender? Google “zelfgemaakte spreads” en je vindt honderden recepten. Hetzelfde geldt voor zelfgemaakte koekjes. Je kids en/of buren zijn je trouwens nu al dankbaar.

Verban plastic- en aluminiumfolie

4. Verban plastic- en aluminiumfolie

Handig maar vervuilend. Helaas, plastic- en aluminiumfolie eisen een hoge tol van het milieu. Gelukkig zijn er massa’s alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld een ouderwetse boterhamdoos voor je picknick. Of gebruik herbruikbare stoffen zakjes. Restjes bewaar je gewoon in potjes en doosjes.

5. Wegwerpplastic weg!

Rietjes, plastic servies voor een picknick, plastic zakjes … We gooien onnodig veel plastic in de vuilnisbak, terwijl er heel wat herbruikbare alternatieven bestaan. Denk eraan bij je volgende tuinfeestje.

6. Versleten? Verbeteren!

Het heeft natuurlijk geen zin om zomaar alle plastic in je huis weg te gooien. Dat is ook niet duurzaam. Vervang een plastic voorwerp door een duurzaam alternatief. Je tandenborstel, scheermesjes, haarborstel, keukengerei… Mits wat opzoekwerk vind je voor alles iets anders.

Creatief feestje

7. Creatief feestje

Is er thuis eentje jarig? Dat schreeuwt om ballonnen, slingers, confetti, plastic bekers en partyhoedjes… Die je de volgende dag weggooit. Doodzonde, toch? Wees creatief met decoratie: knutsel zelf slingers uit oud papier of kleurrijke gedroogde bladeren. Vraag je buren, vrienden of familie of zij nog iets hebben liggen en nodig ze meteen ook uit.

8. Recycleer

Het lijkt evident, maar we kunnen het niet genoeg herhalen: recycleer. 100% plastic bannen is ontzettend moeilijk. Kijk dus goed wat er wel en niet in de pmd-zak mag en gooi niet zomaar alles bij het restafval. Die overschot aan herbruikbare potjes of ongebruikt plastic speelgoed breng je naar de kringwinkel. Of geef die online weg om er iemand anders gelukkig mee te maken.

Gepubliceerd op 05/05/2020