En als je tijdens je vakantie nu eens gratis kon kamperen?

Slapen in een tent, wakker worden van fluitende vogels, frisse lucht inademen, genieten van de rust en stilte. Doet het woord ‘kamperen’ je helemaal wegdromen? Terecht, want in België is het een kans om prachtige landschappen te ontdekken, die soms moeilijk toegankelijk zijn. Bonus: het kost niet veel. Soms zelfs helemaal niets. Om je voorbereidingen te vergemakkelijken, zochten we de beste gratis formules voor je uit.

Back to basics: een nachtje in een bivakzone

Back to basics: een nachtje in een bivakzone

Om schade door wildkamperen te voorkomen, riep het Waals Gewest de afgelopen jaren bivakzones in het leven, zoals die langs de wandelroutes van Escapardenne. Die gratis officiële kampeerterreinen zijn de perfecte uitvalsbasis om de Ardennen te verkennen.
Ze zijn duidelijk afgebakend en bieden minimaal comfort dat kampeerders zal bekoren: water en vlakke grond. Een paar spots hebben zelfs een toilet of barbecueplek. Geld kost het je niet, wel is het de bedoeling dat je je plekje netjes houdt en je tentburen niet stoort. Gouden tip: kom niet te laat, want reserveren is niet mogelijk. Hier geldt het principe ‘wie eerst komt, eerst maalt’.

Ga op trekking

Ga op trekking

Smaakt één nachtje op een bivak naar meer? Overweeg dan een meerdaagse trekking. Met negen bivakgebieden onderweg, biedt de Grande Traversée de la forêt de Chimay met zijn 170 kilometer aan wandelpaden je heel wat mogelijkheden. Op een dag toch nood aan een kamer en een comfortabel bed? Dan kun je nog altijd terecht bij een van de vele gastverblijven of gîtes in de buurt van het pad.

Nieuw in België: welkom in den hof

Als bivakzones en wandelen je niet veel zeggen, maar je de ‘klassieke’ campings liever mijdt, is Welcome to my garden misschien iets voor jou. Op dit nieuwe platform stellen burgers uit het hele land hun privéterrein beschikbaar aan kampeerders. Een grote weide, een eenvoudige tuin of zelfs een terras: alles is mogelijk. Je vindt alle locaties makkelijk terug op de in het platform geïntegreerde kaart. Ideaal voor een low-budget roadtripje, niet?

Dichtbij huis …

Geen zin om naar de Ardennen of de Hoge Venen te trekken? Ook in Vlaanderen zijn er kampeermogelijkheden zat. Het Agentschap Natuur en Bos beheert er een zestigtal bivakzones, verspreid over alle Vlaamse provincies. Hun werking is vergelijkbaar met die van de zones in Wallonië. Maak van de gelegenheid gebruik om de prachtige en stille Antwerpse Kempen of de rijke en gevarieerde natuur van Limburg te ontdekken.

… of zelfs in je eigen tuin

… of zelfs in je eigen tuin

Nog nooit in een tent geslapen? Je bent nooit te oud om te leren! En de beste plek voor je eerste kampeerervaring is misschien wel je eigen tuin (als je die hebt). Kies een mooi vlak plekje uit, maak het je comfortabel en organiseer een aantal gezellige activiteiten (kaarten, een spelletje weerwolf, een spannend verhaal vertellen ...). Valt het toch tegen? Dan kun je nog altijd naar je knusse bed vluchten. Maar wedden dat het naar meer smaakt?

Zo zie je maar: ook tijdens een vakantie in België vallen er heel mooie regio’s te ontdekken, zelfs met een beperkt budget. En zo hou je meer geld over voor souvenirs … Laat dus wat ruimte over in je rugzak. 😉

Wist je dat ...?

Behalve kamperen, zijn er nog mogelijkheden om gratis ergens te overnachten. Zo ken je misschien Couchsurfing al, waarbij in iemands huis logeert (op de zetel of je eigen matras).

Hetzelfde initiatief bestaat ook speciaal voor fietsers. Bij Warmshowers vind je tijdens je fietstocht accommodatie bij gelijkgestemden, en een warme douche die je vermoeide kuiten deugd doet.

Aangezien je verblijf gratis is, is een kleine attentie voor je gastheer wel zo fijn. Een typisch streekproduct uit je eigen regio, bijvoorbeeld. En zorg alvast voor een even warm welkom wanneer het jouw beurt is om iemand te verwelkomen.

Gepubliceerd op 26/06/2020