De elektrische fiets: niet meer weg te denken

Ons bewustzijn verandert. We denken allemaal na over hoe we onze dagelijkse verplaatsingen béter kunnen doen. Onze ecologische voetafdruk verkleinen. De verkeersproblemen de wereld uit helpen. En met een glimlach pendelen, in plaats van met tegenzin. In die context duikt de elektrische fiets steeds vaker op, en dat vooral in steden.
Hoezo? Elektrisch fietsen is prettig, ecologisch en goed voor je gezondheid. Ontsnappen aan de filestress, de stad of je buurt herontdekken, naar je werk gaan, winkelen en zelfs je kinderen naar school brengen: het kan allemaal.

Bovendien zien we dat almaar meer steden en gemeenten een flinke inspanning doen om hun infrastructuur fietsvriendelijker te maken. Wedden dat heel wat fietsliefhebbers er dankbaar gebruik van zullen maken?

Hoe werkt een elektrische fiets?

Hoe werkt een elektrische fiets?

Deze fietsen worden ‘elektrisch’ genoemd omdat ze over een kleine motor beschikken. Daarmee bereik je vlotjes de maximaal toegestane snelheid van 25 km/u. Gaat het even bergop? Dan geeft de motor je een duwtje in de rug. Stop je om bijvoorbeeld met een vriend te babbelen, dan stopt ook de motor. Opladen kun je thuis of op kantoor, via een gewoon stopcontact. Sommige modellen hebben een verwijderbare batterij: handig als je fiets in de kelder staat en je op de derde verdieping woont zonder lift …

Hoe ver raak ik met één laadbeurt?

Iets waarop je sowieso moet letten, is de autonomie van de batterij. Een batterij tussen de 300 en 500 V/Ah geeft je bij normaal gebruik een autonomie tussen de 50 en 150 kilometer. Hoe krachtig je batterij is, is één van de factoren die mee de prijs van je fiets bepalen.

Ook het type route en de hoeveelheid bagage (denk aan boodschappen of een kinderzitje met je mini-me) hebben een invloed op je bereik. Maar wees gerust: je laadt je batterij snel weer op. Met een beetje planning kom je dus niet zomaar met een lege batterij te zitten op cruciale momenten.

Zeg, maar … wat kost zo’n fiets?

Het hangt er een beetje vanaf hoe vaak je hem wilt gebruiken. Is dat dagelijks, dan investeer je misschien liever wat meer. In de grote supermarkten variëren de prijzen in het algemeen van € 700 tot € 1000. Heb je een fiets van hogere klasse nodig, bijvoorbeeld eentje uit vederlicht carbon om in je appartement aan de muur te hangen? Check dan zeker even of je niet in aanmerking komt voor een overheidssubsidie.

Is dat wel iets voor mij, een elektrische fiets?

De laatste jaren is het assortiment elektrische fietsen flink gegroeid. Hybride fietsen, mountainbikes, vouwfietsen, bakfietsen, smart bikes die je kunt aansluiten op je smartphone ... Veel fietsen kun je ook nog eens personaliseren met talrijke accessoires. Of je nu je kinderen wilt vervoeren, gaan winkelen of naar een meeting moet, deze technologie biedt je vandaag enorm veel mogelijkheden. Een nieuwe levensstijl die je zo onder de knie hebt!

Is het goed voor mijn gezondheid?

Is het goed voor mijn gezondheid?

Elke nieuwigheid heeft zijn critici. Zo zijn er velen die zeggen dat elektrisch fietsen niet sportief is. Fout! Want net als een gewone fiets helpt een elektrische fiets je om je kuiten, dijen en bilspieren te versterken en verbetert hij je longcapaciteit. Een elektrische fiets is daarom de ideale manier om dagelijks aan lichte lichaamsbeweging te doen. Bovendien moedigt de overheid elektrisch fietsen aan. Wil je er eentje aanschaffen? Dan heb je, afhankelijk van je regio en gemeente, recht op een premie. Daarbij komt ook nog een fiscale aftrekbaarheid van enkele centen per kilometer.

Hoe voorkom ik dat mijn fiets gestolen wordt?

Uiteraard wil je niet dat je fonkelnieuwe fiets ten prooi valt aan dieven. Met deze tips hou je het veilig:

  • Verwijder de batterij (indien mogelijk) als je je fiets buitenzet, zo ontmoedig je dieven.
  • Bevestig je fiets altijd aan een vast punt (een paal of boom), zelfs voor een stop van een paar minuten.
  • Investeer in een goed slot met een hoge beschermingsindex.
  • Laat je fiets verzekeren tegen diefstal: dat kan al voor ongeveer € 60 /jaar.
  • Ga voor een model dat je met je smartphone kunt koppelen, zodat je de fiets makkelijk terugvindt in geval van diefstal. Tip: laat de politie dit doen.

Meer zuurstof voor jou, anderen en de planeet

Samengevat: de elektrische fiets is een interessant alternatief transportmiddel. Je zit nooit meer vast in de file, je beweegt vlotjes door de stad en je komt altijd op tijd voor je afspraken. Het is dus een manier om je te verplaatsen die goed is voor lichaam en geest: je sport, je bent in de vrije natuur, je vergeet drukke dagen op het werk en parkeerproblemen zijn verleden tijd. Op naar een vlottere en meer verantwoorde mobiliteit!

Voordelen van de elektrische fiets:

  • Je hebt de keuze uit een waaier van modellen en prijzen.
  • Je vermijdt files en stress.
  • Je geniet van een groeiende fietsinfrastructuur.
  • Je geeft je eigen gezondheid en die van de planeet een boost.
  • Je mag het meetellen als ‘sport’!

Gepubliceerd op 08/06/2020