La dolce vita in je eigen casa

We gaan allemaal dolgraag op vakantie. Maar dit jaar is niet als andere jaren. We zullen extra vindingrijk moeten zijn, want heel ver zullen we waarschijnlijk niet mogen reizen. Gelukkig hoef je helemaal het huis niet uit om andere lucht op te snuiven. Altijd al eens naar Italië gewild? Andiamo!

Ga op virtuele citytrip naar Rome

Wie Italië zegt, zegt Rome. De hoofdstad heeft alles wat je zoekt: geschiedenis met het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon; kunst met de filmstudio's van Cinècitta en het Teatro dell’Opera; architectuur met de Boog van Septimius Severus enz. Bovendien kun je al die bezienswaardigheden nu ook online bewonderen dankzij de Gran Virtual Tour van het Italiaanse ministerie van cultuur. Ideaal om door de stad te kuieren, van monument naar monument, zonder het gedrum van toeristen of het getoeter van vespa's die wild om je heen razen!

Tip: als je alles gezien hebt wat er in Rome te zien valt, zijn andere Italiaanse steden zoals Milaan, Firenze of Napels maar een muisklik van je verwijderd.

Tover je straat om tot een bruisende buurt

Tover je straat om tot een bruisende buurt

Heb je je ogen volop de kost gegeven op een van je virtuele bezoekjes? Weet dat je Italië ook met je oren kunt ontdekken. Die zeemzoete taal, zo expressief en melodieus... De muziek die uit de cafés en restaurants opborrelt en de straten vult met een typisch Latijnse sfeer... Beeld je bijvoorbeeld een bandje in dat voor je speelt terwijl je nipt van je espresso of een lekkere pasta naar binnen werkt. Of luister naar de typisch Italiaanse achtergrondgeluiden tijdens je dagelijkse wandeling of terwijl je op een terrasje tot rust komt. In enkele seconden ben je er zo tussenuit...

Breng de grootste Italiaanse nummer 1-hits weer tot leven

Breng de grootste Italiaanse nummer 1-hits weer tot leven

Men zegt weleens van Italianen dat ze met hun handen spreken, maar met hun stem kunnen ze ook aardig overweg. Maak met de ontelbare hits die ons uit Italië zijn overgewaaid een onvervalste 'Best Of'-playlist en leef thuis op het ritme van Italië. Het ruige in 'Cose della vita' van Eros Ramazzotti, het zeemzoete in 'La solutidine' van Laura Pausini, de verhevenheid in 'Con te partiro' van Andrea Bocelli, het nog altijd even tijdloze 'Ti amo' van Umberto Tozzi en natuurlijk het strijdlied 'Bella Ciao' dat nieuw leven werd ingeblazen door La Casa de Papel (een Spaanse serie, nota bene). Aarzel niet om crescendo te gaan met het volume!

Experimenteer met Italiaanse smaken

Een reis naar Italië zonder eens goed te eten? Dat is als een café zonder bier. Pasta en pizza zijn de lievelingsgerechten van heel wat Belgen. Geen beter moment dus om uit te vissen of er ergens diep in jou een goede pizzaiolo zit. Je kan het deeg kopen, of het heel eenvoudig zelf maken. Daarna moet je voor de garnituur alleen nog beslissen of je een margherita, quattro stagione, capricciosa of prosciutto op tafel wilt toveren. Schenk er een lekkere chianti of montepulciano bij en buon appetito!

En onder ons gezegd: als je huisbereide pizza niet is wat je ervan had verwacht, is er vast wel een goede pizzeria in de buurt die aan huis levert. Tenslotte staat niet iedereen te springen om ook op vakantie achter het fornuis te staan.

Eindig je dag chill, met een boek of een film

Op reis zijn de dagen doorgaans goed gevuld en maak je 's avonds vaak tijd voor ontspanning. De Italiaanse cultuur is zo rijk, dat je keus te over hebt. Italië leverde ons ontelbare filmklassiekers op: van spaghettiwesterns en de tot de verbeelding sprekende muziek van Ennio Morricone, over spektakelfilms zoals 'Hercules' en 'The Last Days of Pompeii' tot dramatische komedies zoals 'La vita è bella' van Roberto Begnini.
Heb je eerder zin in een goed boek? Duik in de grote meesterwerken van de Italiaanse literatuurgeschiedenis met Umberto en 'De naam van de roos'; of ontdek meer hedendaagse auteurs zoals Elena Ferrante en haar Napolitaanse romans, waarvan 'De geniale vriendin' het eerste werk is.

En, waan je je al in Italië? De kans is groot dat je na deze virtuele vakantie en zodra het weer mag meteen het vliegtuig opspringt richting Italië. Misschien is het een goed idee om nu al een online gids te kopen?

Gepubliceerd op 20/05/2020